Selamat Berpuasa di bulan ramadan

Assalamualaikum. Selamat menyambut kedatangan ramadan yang mulia. Semoga di ramadan ini kita sentiasa diberkati dan dimurahkan rezeki. Selamat berpuasa – dari hidier dan keluarga

Hospital kerajaan atau swasta?

Salam.
Apa kabar?

Saya tulis secara ringkas dah la ye.tak yah buat bunga2.

Rungutan tentang layanan yg kurang enak di hospital kerajaan seringkali kita dengar.Jadi, kita boleh elakkan dengan mengambil Medical Card yang dijual oleh syarikat2 insuran.

Medical card ni cover kita kalau kita masuk wad. Semua penyakit dicover kecuali bersalin lah..sebab bersalin ni penyakit yg ‘dibuat’.hehe..so kat sini lah gunanya medikal kad. kita boleh pergi terus ke hospital swasta untuk mendapatkan
layanan yg lebih memuaskan.. (kalau tak puas hati dengan layanan kat hosp kerajaan lah)

Note : untuk kes masuk wad sahaja ye. kos rawatan pesakit luar tu, medikal card tak cover lah..so kalau nak guna medikal kad, pening2 sikit tu pon minta la ngn doktor masuk wad sehari..hehe

tak mahal pon kos untuk medikal kad. sebulan dalam rm30 pon dah boleh dapat untuk individu.ada untuk family..yg berfamily ni mmg sesuai sangat amik..sebab bayaran dia tak kira berapa org anak..semua cover.. (anak yg bawah umor 23 tahun ye)..

ada yg tanya, ‘duit ni hangus ke kalau tak jadi apa2?’..duit insuran kereta kita dapat balik ke kalau tak jadi apa2 dengan kereta kita?mean kalau tak eksiden, duit insuran kereta tu dapat balik?

Hubungi saya untuk maklumat lanjut berkenaan insuran/perlindungan dari AIA di 012-7796200

Regards,
Hidier
AFP
012-7796200

Lulus Exam

alhamdulillah..
dah lulus CFP exam module 1..
boleh la letak AFP kat name card nanti..
Associate Financial Planner 🙂

ELITE SAVING PLAN (ESP) & GUARANTEED INCOME PROVIDER (GIP)

Salam..

Saya Hidier, unit trust consultant utk CWA dan insuran consultant untuk AIA.

Saya ingin memperkenalkan dua jenis product menarik yang sesuai dijadikan sebagai pelan persaraan atau pelan pendidikan untuk anak-anak.

Nama pelan tersebut adalah ELITE SAVING PLAN (ESP) & GUARANTEED INCOME PROVIDER (GIP)

Permintaan adalah tinggi untuk 2 product ini.

Get to OWN Elite Legacy Income and GIP10 . It gives out guaranteed income to 3 generations !

ESP (ELITE SAVING PLAN) : bayaran selama 8 tahun sahaja, bayaran TERJAMIN (guaranteed payment) 5% sehingga umur 88 tahun setiap tahun bermula dari tahun ke – 8. (dicampur lagi dengan pulangan tidak terjamin mengikut keuntungan syarikat pada tahun tersebut)

GIP (GUARANTEED IMCOME PAYMENT) : bayaran 10 tahun sahaja,bayaran terjamin (guaranteed payment) 4% sehingga umur 88 tahun setiap tahun bermula dari tahun ke – 10. (dicampur lagi dengan pulangan tidak terjamin mengikut keuntungan syarikat pada tahun tersebut)

Hubungi saya untuk maklumat lanjut di 012-7796200 atau email di abdulhidier@gmail.com


Abdul Hidier
UNIT TRUST & INSURANCE CONSULTANT
CIMB WEALTH ADVISOR & AIA

012-7796200

Fail To Plan, is Plan To Fail?

Assalamualaikum para pembaca Bicara Kewangan Kita.

Secara asasnya, kita telah sedia maklum dengan idea-idea berikut :

1. Rancang aliran masuk dan keluar wang

2. Catatkan perbelanjaan harian

3. Ambil 10% dari pendapatan untuk dijadikan simpanan.

Tapi, berapa ramai yang dapat buat? 🙂

Sudahkah kita merancang pengurusan kewangan kita?

hurdles

 
”Gagal untuk merancang, merancang untuk gagal.”

Bersungut dan mengeluh : dapatkah menyelesaikan masalah?

Assalamualaikum para pembaca Bicara Kewangan Kita.
Semoga sentiasa ceria.

Posting pendek je hari ni.

Ramai orang suka bersungut dan mengeluh. Tapi takde buat apa-apa tindakan selanjutnya.
Adakah dengan hanya mengeluh dapat menyelesaikan masalah yang dialami?

Elakkan lah dari bersungut dan mengeluh. Lebih baik cari jalan untuk selesaikan masalah.

Setuju tak?

Peluang Kerjaya bersama CIMB Wealth Advisors (CWA)

Assalamualaikum.

Saya ingin menjemput para pembaca Bicara Kewangan Kita yang berminat untuk menceburi atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kerjaya sebagai unit trust dan juga insuran consultant bersama CIMB Wealth Advisors (CWA) .

Do you want to add an extra stream of income to your life?
Mahu menggandakan pendapatan anda?
Take charge of your work and life.

Full timer / part timer are welcome!!

CWA akan mengadakan GRAND Business Opportunity Presentation di JB pada :

Tarikh    :  19 / 5 / 2010 (Rabu)
Tempat : Mutiara Hotel, Johor Bahru
Masa   : 8.00pm – 10.00pm

Syarat Kelayakan : Berumur 21 tahun ke atas
Kelulusan Minimun : SPM

Hubungi saya untuk tempahan tempat duduk.

Regards,
Hidier
012-7796200
abdulhidier@gmail.com
hidier@msa-wealthadvisors.org

Tips Menyimpan – Rewards Yourself

Assalamualaikum.
Semoga para pembaca blog Bicara Kewangan Kita ini sentiasa berada dalam keceriaan.

Kita seringkali dinasihatkan agar menyimpan untuk masa depan. Secara umumnya, simpanan kita mungkin boleh berdasarkan kepada formula mudah :
Pendapatan – ( simpanan + insuran ) = Perbelanjaan.

Saving dan insuran tidak dapat dipisahkan. Kita perlukan insuran, dalam masa yang sama, kita perlu menyimpan. Kedua-dua perkataan ini memainkan peranan yang hampir sama walaupun berbeza. 🙂

Dalam kita sibuk menyimpan untuk masa depan, bagaimanakah pula dengan diri kita sendiri? Setelah berpenat-lelah bekerja, mencari pendapatan, adakah kita pernah menghargai diri kita sendiri?
Berilah penghargaan kepada diri sendiri setelah penat bekerja setiap bulan. Gunakan lah 5%~10% dari pendapatan bulanan kita untuk menghargai diri sendiri. Bagaimana hendak menghargai diri sendiri?

Setelah kita membuat kira-kira untuk membelanjakan 5%~10% dari pendapatan bulanan kita sebagai penghargaan kepada diri kita sendiri, kita boleh merancang ke manakah wang tersebut akan digunakan. Barulah kita mendapat kepuasan hasil dari usaha yang kita lakukan pada bulan tersebut.

Apa ye agaknya rewards yang sesuai untuk diri sendiri? Di sini saya senaraikan sedikit idea-idea yang mungkin boleh digunakan. Tentunya para pembaca mempunya idea-idea yang tersendiri kan? 🙂
(Bergilir-gilirlah menggunakan idea-idea ini setiap bulan ..kan seronok setiap bulan dapat hargai diri sendiri dengan aktiviti yang berlainan)

1. Membeli pakaian baru – baju, seluar, kasut dll.
Kan seronok dapat hargai diri sendiri dengan pakaian baru. Barulah nampak bergaya sikit.

2. Menonton wayang
Sesekali bawaklah pasangan kita keluar berdua untuk menonton wayang. Boleh menambah eratkan hubungan dengan pasangan kita. (Bagi yang belum kahwin, mungkin selalu tengok wayang.Yang dah kawin, dah berapa lama anda tak tengok wayang?)

3. Bersukan – main boling, main futsal, paint ball …apa lain ye permain yang menarik?

4. Bawak anak isteri / pasangan makan di restoran yang agak mewah
Pasti akan menjadi kenangan manis apabila dapat menikmati masakan yang sedap-sedap bersama orang tersayang.

Apa pula idea dari para pembaca untuk Rewards Yourself ni? Jom berkongsi kat sini..

Tapi ingat ye….perbelanjaan untuk menghargai diri sendiri mesti dalam range yang telah ditetapkan awal-awal tadi ye. 5%~10% sahaja. Tak boleh berlebih. Sebab kalau berlebih, akan effect perbelanjaan lain pula.

Selamat menghargai diri sendiri.

https://hidier.wordpress.com

Comfort Zone yang selesa

Assalamualaikum.

zon selesa

Dalam posting sebelum ni, kita bersembang tentang kewangan dan insuran. Apa kata dalam posting hari ini, kita bercerita pula pasal Zon Selesa atau dalam bahasa Londonnya Comfort Zone. Namun saya rasa,masih ada kaitan dengan kewangan dan insuran. Kan? 🙂

Kita ingin berjaya. Setiap orang ingin berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi. Tapi sejauh manakah kita berusaha ke arah kejayaan tersebut? Adakah kita masih selesa berada di dalam “Comfort Zone” kita?

Zon selesa bagi seseorang mungkin berbeza seseorang yang lain. Cubalah keluar dari Zon Selesa kita untuk meraih kejayaan. Terperuk di zon selesa tidak akan mendatangkan hasil..

Bagi peminat intenet, jika kita selesa berchatting kosong tanpa faedah dari pagi sampai ke malam, apa kata kita kurangkan aktiviti tersebut. Masa yang dihabiskan dengan chatting kosong, kita boleh gunakan untuk pelajari selok-belok perniagaan intenet. Mungkin?

watching TV

Jika kita selesa menonton TV dari pukul 8 sehingga pukul 12 tengah malam, mungkin kita boleh ambil 2 jam dari masa tersebut untuk membaca buku motivasi agar kita lebih bersemangat untuk melakukan kerja kita pada esok nya?

Mungkin berkumpul bersama kawan-kawan sehingga lewat pagi adalah comfort zone bagi sesetengah yang lain. Buatlah perkara-perkara yang berfaedah ketika berkumpul begitu. Mungkin boleh bersama-sama merancang untuk menjalankan perniagaan?

Bagi sesetengah orang yang menjalankan perniagaan, MLM, agen unit trust, agen insuran, perlu keluar dari rumah untuk berjumpa dengan orang – pelanggan atau potensi pelanggan. Namun, berada di dalam rumah sambil menonton TV adalah lebih selesa daripada keluar berjumpa dengan pelanggan atau bakal pelanggan. Berada di rumah berehat di atas sofa yang empuk adalah selesa berbanding keluar mengiklankan product kita atau menyebarkan flyers agar orang lain tahu apakah perniagaan yang kita lakukan.

Terlalu banyak comfort zone bagi kita. Kadangkala, pengorbanan perlu dilakukan untuk kejayaan. Apa lagi ye comfort zone yang ada? Jom kita berkongsi pendapat tentang zon selesa ini.

https://hidier.wordpress.com

Insuran – Meh berkenalan dengan insuran nyawa

Assalamualaikum.

images (2) (image adalah hasil carian gi google)

Setiap yang hidup pasti akan mati. Bila-bila sahaja ajal boleh menjemput kita. Tiada siapa yang boleh melarikan diri dari kematian. Pergi lah ke benua mana sekali pun, masuklah ke dalam bilik kebal yang tidak dapat diletupkan, buatlah apa sahaja, pastilah tidak dapat untuk memanjangkan umur kita walau seminit. Tapi kita tidak tahu bila, di mana dan bagaimana kita akan mati.

Memandangkan kematian ini adalah satu perkara yang pasti, sudahkah kita bersedia?

Berbalik kepada tajuk perbincangan kita pada kali ini, Insuran Nyawa / Life Insurance adalah salah satu persediaan kewangan kepada waris kita setelah kita meninggalkan dunia ini. Merujuk kepada posting yang lepas pada tajuk “Insuran – Perlu Ke? Atau Agen Insuran Tu Tipu Jek…?” ,

Di antara sebab-sebab Kenapa perlu Insuran Nyawa :
i. Kematian yang tidak tahu bila akan datang.
ii. Dana untuk membayar hutang sekiranya kematian datang sebelum sempat dilunaskan hutang.
iii. Bekalan buat anak-anak dan isteri serta keluarga andai kata kematian datang tanpa persediaan.

life-insurance(image adalah hasil carian gi google)

Secara umumnya, apakah yang dimaksudkan dengan Insuran Nyawa / Life Insurance?
Insuran Nyawa / Life Insurance adalah satu jenis insuran yang mana syarikat insuran yang memberikan polisi kepada pemilik polisi insuran akan memberikan pampasan dalam bentuk wang kepada pewaris pemilik polisi sekiranya berlaku kematian kepada pemilik polisi insuran nyawa tersebut.

Hm..nak senang cerita, terang macam ni lah (OK tak kalau terang gini?mudah faham tak? 🙂 ) :

"kalau kita beli insuran nyawa, kemudian kita mati, waris kita akan dapat duit dari syarikat insuran yang kita beli tu”. Duit yang pewaris kita dapat tu, bergantung kepada berapa nilai insuran nyawa yang kita dah beli.

Pampasan untuk insuran nyawa akan diberikan apabila seseorang pemilik insuran tersebut meninggal dunia tanpa mengira sebab-sebab kematian. Tidak kiralah kematian tersebut berpunca dari penyakit, mati mengejut (dah sampai ajal), kemalanngan, atau bunuh diri (kes bunuh diri – bergantung kepada syarat dalam polisi. Sila semak polisi anda)

Insuran nyawa ni, selalunya ditambahkan dengan perlindungan lain seperti perlindungan apabila dilanda musibah Kehilangan Keupayaan Kekal dan Penyakit Kritikal.
* Sila dapatkan keterangan lanjut mengenai insuran di syarikat insuran atau agen-agen insuran.

Mungkin tak, ada para pembaca yang mempertikaikan berkenaan insuran nyawa ni. 
  – “buat apa dapat duit lepas aku mati, yang best waris aku la…baik tak payah ambik”.

Apa pendapat anda mengenai Insuran Nyawa / Life Insurance ? Jom berkongsi pendapat di sini.

https://hidier.wordpress.com