Berapakah anda menyimpan sebulan?

Assalamualaikum.

“Sikit-sikit, lama-lama jadi jadi bukit”

Mesti kita biasa dengar pepatah di atas kan.

money

Daripada jumlah pendapatan bulanan kita, berapa banyakkah yang kita belanjakan? Bagaimanakah kita menguruskan simpanan bulanan kita?
Adakah kita menyimpan dahulu, kemudian baru berbelanja?
Ataupun, kita berbelanja dahulu, baki yang kita ada barulah kita jadikan sebagai simpanan?

Ha..kepada yang menyimpan dahulu, kemudian berbelanja, senang lah nak kira. Kita dah tahu berapa yang dapat kita simpan tiap-tiap bulan.
Tapi kepada yang berbelanja dahulu, kemudian baru menyimpan, macam mana pulak? Berapa ye yang dapat disimpan tiap-tiap tu? Dapat simpan tak,,,? Ke semuanya habis dibelanjakan?🙂

Untuk yang baru berjinak-jinak untuk menyimpan, apa kata ambil pen dan kertas untuk tuliskan pendapatan dan perbelanjaan wajib untuk setiap bulan. Kemudian, tetapkan berapa pulak yang hendak disimpan setiap bulan. Yang lebihnya tu barulah kita gunakan untuk berbelanja.

Dalam posting berikutnya, kita bincang details sikit ye pasal simpanan dan perbelanjaan tu ye. Hari ni just mukadimah. Kirakan dulu siap-siap berapa income dan perbelanjaan wajib tu ye.🙂

Selamat merancang kewangan anda.

  1. Salam / Mari teman berteman bersama saya..

    Kebanyakan org skrg nie berbelanja dulu bru menyimpan.. sbg contoh saya, coz kalau simpan dl banyak brg2 keperluan tidak dpt dibeli. Tetapi jika saya belanje secara berhemat, baki yg ada saya buat simpanan.. Itu pandangan / pendapat saya.

    Tq..

    • Salam Zairi. Terima kasih diatas perkongsian pendapat. Setiap pendapat yang diberikan adalah dialu-alukan.

  2. susah betul kalau nak simpan duit ni..
    lagi-lagi kalau orang boros macam saya..
    asal ade duit je mulalah nak beli itu ini..
    so, kalau ada duit lebih selalu terus simpan bank supaya tak boros nak guna dan dapat la menyimpan sikit-sikit😀

    • Hi Fatint, nak menyimpan ni memang agak susah sebab ada saja godaan untuk kita pergi shopping.🙂
      Tapi kalau kita dah biasakan diri dengan menyimpan, lama-lama dah tak susah.
      alah bisa tegal biasa

  3. Wah..topic yang menarik!!
    Kalau saye..p bayar semua bil2 dulu pastu simpan sikit kat a/c lain, yang balance gaji,i bawak p mall bagi kat acik2 cine(shopping bebeh)..hehehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: