Komentar Pembaca – Tips Berjimat

Assalamualaikum.

 

Hari ni kita baca di antara tips yang diberikan oleh para pembaca di ruangan komen dalam posting Macam mana nak berjimat cermat?

Best-best jugak idea-idea yang diberikan oleh para pembaca.
Terima kasih.
 

On April 22, 2010 at 10:46 pm Nadiah Sidek Said: |Edit This

salam. terima kasih tinggalkn komen di blog sy..

sy nak tmbh la skit..

1. senaraikan brg2 yg nak dibeli dan pastikan brg2 yg nak dibeli tu betul2 diperlukan (keperluan), bkn kehendak semata2

2. ms gi beli brg tu, terus tuju tmpt brg yg nak dibeli…brg2 lain yg tak berkaitan..pejam2kan mata..ehe..

3. bwk bekal dr rumah

 

 

  • On April 26, 2010 at 9:26 am Amat Said: |Edit This

    nie dari amat… 

    jangan terlalu banyak:
    1. makan angin
         2. convoi berkereta
              3. kurangkan tengok wayang…heehehe bagi yang taksub..
                   4. alat2 mekap…be a neutral
    5. pembelian majalah yang tak berkaitan…
         6. pengunaan telefon…..sms ajer..hehehehe
              7. tak payah pasang astro..hahahaha tgk siaran yg ader jer

  •  

    kira perbelanjaan sebulan…
    tengok maner yang perlu dibeli dan yang x payah
    catat aper yang telah dibelanja setiap hujung minggu… 

    tapi semua nie terletak dalam hati masing2
    kalau dh memang boros….sooo…x leh wat aper2 la… 

    wasalam..ingat/ fikir sebelum beli. 

     
  • On April 27, 2010 at 12:00 pm eily Said: |Edit This

    salam..saya tertarik dgn tips berjimat nih sb saya dah berhenti kerja utk jd surirumah so..pendapatan isirumah merosot.:) tapi upernya byk leh jmt bl jd surirumah..

    1-sy breastfeed ank dh 2 thn tanpa susu formula
    2-sy msk sendiri kat rumah, mkn luar jrg sesangat
    3-sy mula tnm sndiri lada, kunyit, lengkuas,serai..so jimat(tnm dlm pasu jer)
    4-saya pkai napkin utk anak, 1jam sekali tukar..(jimat utk pampers, kebersihan kulit ank terjaga)
    5-x pyh byr nursery
    6-husband pkai mtr jer g kerja
    7-kos brgan kosmetik pun krg sbb kurang bermekap..hehe
    8-x perlu bj baru tiap2 bulan sbb x kerja

    9-bila pemakanan,kesihatan dan kebersihan rumah dan keluarga kita pantau sepenuhnya..keluarga lebih sihat, jrg sakit so kos utk perubatan lebih jimat..(selalu tgk ank2 kwn yg dihantar ke nursery selalu skt)…

    10-bila kita tak kerja, kita lg mudah faham yg mana kemahuan dan yg mana kehendak (keprluan rumah) sebab kita tak terikut cerita kwn2 kat tempat kerja..(ni pengalaman..) 

    tapi aperpun terpulang kpd individu, saya dan suami dapati lebih byk menda yg kami dpt jmtkan bila sy jd surirumah..suami pun suka sy jd surirumah..ada org sambut bila balik kerja.

    —————————————–

  • Terima kasih kepada semua komentar. Idea yang anda semua berikan memang BEST!!!

  • Ada lagi tak tips-tips yang menarik? Jom berkongsi kat sini.

    1. ermm.. bagus tips tue..
      kalau bijak berbelanja pasti jimat..
      beli apa yang perlu sahaja..

      • Fetty
      • April 30th, 2010

      sebijik mcm sy…yg pntg ank2 lbh dkt n dgr kata…

    2. pergh..kalau dapat jadi surirumah..ada orang support..memang bes..kekke..takde alasan nak malas2 kat umah..

      • Muz : apa lagi..cepat2 la jadi surirumah sepenuh masa🙂

    1. No trackbacks yet.

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: