Insuran – Meh berkenalan dengan insuran nyawa

Assalamualaikum.

images (2) (image adalah hasil carian gi google)

Setiap yang hidup pasti akan mati. Bila-bila sahaja ajal boleh menjemput kita. Tiada siapa yang boleh melarikan diri dari kematian. Pergi lah ke benua mana sekali pun, masuklah ke dalam bilik kebal yang tidak dapat diletupkan, buatlah apa sahaja, pastilah tidak dapat untuk memanjangkan umur kita walau seminit. Tapi kita tidak tahu bila, di mana dan bagaimana kita akan mati.

Memandangkan kematian ini adalah satu perkara yang pasti, sudahkah kita bersedia?

Berbalik kepada tajuk perbincangan kita pada kali ini, Insuran Nyawa / Life Insurance adalah salah satu persediaan kewangan kepada waris kita setelah kita meninggalkan dunia ini. Merujuk kepada posting yang lepas pada tajuk “Insuran – Perlu Ke? Atau Agen Insuran Tu Tipu Jek…?” ,

Di antara sebab-sebab Kenapa perlu Insuran Nyawa :
i. Kematian yang tidak tahu bila akan datang.
ii. Dana untuk membayar hutang sekiranya kematian datang sebelum sempat dilunaskan hutang.
iii. Bekalan buat anak-anak dan isteri serta keluarga andai kata kematian datang tanpa persediaan.

life-insurance(image adalah hasil carian gi google)

Secara umumnya, apakah yang dimaksudkan dengan Insuran Nyawa / Life Insurance?
Insuran Nyawa / Life Insurance adalah satu jenis insuran yang mana syarikat insuran yang memberikan polisi kepada pemilik polisi insuran akan memberikan pampasan dalam bentuk wang kepada pewaris pemilik polisi sekiranya berlaku kematian kepada pemilik polisi insuran nyawa tersebut.

Hm..nak senang cerita, terang macam ni lah (OK tak kalau terang gini?mudah faham tak?🙂 ) :

"kalau kita beli insuran nyawa, kemudian kita mati, waris kita akan dapat duit dari syarikat insuran yang kita beli tu”. Duit yang pewaris kita dapat tu, bergantung kepada berapa nilai insuran nyawa yang kita dah beli.

Pampasan untuk insuran nyawa akan diberikan apabila seseorang pemilik insuran tersebut meninggal dunia tanpa mengira sebab-sebab kematian. Tidak kiralah kematian tersebut berpunca dari penyakit, mati mengejut (dah sampai ajal), kemalanngan, atau bunuh diri (kes bunuh diri – bergantung kepada syarat dalam polisi. Sila semak polisi anda)

Insuran nyawa ni, selalunya ditambahkan dengan perlindungan lain seperti perlindungan apabila dilanda musibah Kehilangan Keupayaan Kekal dan Penyakit Kritikal.
* Sila dapatkan keterangan lanjut mengenai insuran di syarikat insuran atau agen-agen insuran.

Mungkin tak, ada para pembaca yang mempertikaikan berkenaan insuran nyawa ni. 
  – “buat apa dapat duit lepas aku mati, yang best waris aku la…baik tak payah ambik”.

Apa pendapat anda mengenai Insuran Nyawa / Life Insurance ? Jom berkongsi pendapat di sini.

https://hidier.wordpress.com

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: