Archive for the ‘ Motivasi ’ Category

Bersungut dan mengeluh : dapatkah menyelesaikan masalah?

Assalamualaikum para pembaca Bicara Kewangan Kita.
Semoga sentiasa ceria.

Posting pendek je hari ni.

Ramai orang suka bersungut dan mengeluh. Tapi takde buat apa-apa tindakan selanjutnya.
Adakah dengan hanya mengeluh dapat menyelesaikan masalah yang dialami?

Elakkan lah dari bersungut dan mengeluh. Lebih baik cari jalan untuk selesaikan masalah.

Setuju tak?

Peluang Kerjaya bersama CIMB Wealth Advisors (CWA)

Assalamualaikum.

Saya ingin menjemput para pembaca Bicara Kewangan Kita yang berminat untuk menceburi atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kerjaya sebagai unit trust dan juga insuran consultant bersama CIMB Wealth Advisors (CWA) .

Do you want to add an extra stream of income to your life?
Mahu menggandakan pendapatan anda?
Take charge of your work and life.

Full timer / part timer are welcome!!

CWA akan mengadakan GRAND Business Opportunity Presentation di JB pada :

Tarikh    :  19 / 5 / 2010 (Rabu)
Tempat : Mutiara Hotel, Johor Bahru
Masa   : 8.00pm – 10.00pm

Syarat Kelayakan : Berumur 21 tahun ke atas
Kelulusan Minimun : SPM

Hubungi saya untuk tempahan tempat duduk.

Regards,
Hidier
012-7796200
abdulhidier@gmail.com
hidier@msa-wealthadvisors.org

Comfort Zone yang selesa

Assalamualaikum.

zon selesa

Dalam posting sebelum ni, kita bersembang tentang kewangan dan insuran. Apa kata dalam posting hari ini, kita bercerita pula pasal Zon Selesa atau dalam bahasa Londonnya Comfort Zone. Namun saya rasa,masih ada kaitan dengan kewangan dan insuran. Kan? 🙂

Kita ingin berjaya. Setiap orang ingin berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi. Tapi sejauh manakah kita berusaha ke arah kejayaan tersebut? Adakah kita masih selesa berada di dalam “Comfort Zone” kita?

Zon selesa bagi seseorang mungkin berbeza seseorang yang lain. Cubalah keluar dari Zon Selesa kita untuk meraih kejayaan. Terperuk di zon selesa tidak akan mendatangkan hasil..

Bagi peminat intenet, jika kita selesa berchatting kosong tanpa faedah dari pagi sampai ke malam, apa kata kita kurangkan aktiviti tersebut. Masa yang dihabiskan dengan chatting kosong, kita boleh gunakan untuk pelajari selok-belok perniagaan intenet. Mungkin?

watching TV

Jika kita selesa menonton TV dari pukul 8 sehingga pukul 12 tengah malam, mungkin kita boleh ambil 2 jam dari masa tersebut untuk membaca buku motivasi agar kita lebih bersemangat untuk melakukan kerja kita pada esok nya?

Mungkin berkumpul bersama kawan-kawan sehingga lewat pagi adalah comfort zone bagi sesetengah yang lain. Buatlah perkara-perkara yang berfaedah ketika berkumpul begitu. Mungkin boleh bersama-sama merancang untuk menjalankan perniagaan?

Bagi sesetengah orang yang menjalankan perniagaan, MLM, agen unit trust, agen insuran, perlu keluar dari rumah untuk berjumpa dengan orang – pelanggan atau potensi pelanggan. Namun, berada di dalam rumah sambil menonton TV adalah lebih selesa daripada keluar berjumpa dengan pelanggan atau bakal pelanggan. Berada di rumah berehat di atas sofa yang empuk adalah selesa berbanding keluar mengiklankan product kita atau menyebarkan flyers agar orang lain tahu apakah perniagaan yang kita lakukan.

Terlalu banyak comfort zone bagi kita. Kadangkala, pengorbanan perlu dilakukan untuk kejayaan. Apa lagi ye comfort zone yang ada? Jom kita berkongsi pendapat tentang zon selesa ini.

https://hidier.wordpress.com