Posts Tagged ‘ tips kewangan ’

Fail To Plan, is Plan To Fail?

Assalamualaikum para pembaca Bicara Kewangan Kita.

Secara asasnya, kita telah sedia maklum dengan idea-idea berikut :

1. Rancang aliran masuk dan keluar wang

2. Catatkan perbelanjaan harian

3. Ambil 10% dari pendapatan untuk dijadikan simpanan.

Tapi, berapa ramai yang dapat buat? 🙂

Sudahkah kita merancang pengurusan kewangan kita?

hurdles

 
”Gagal untuk merancang, merancang untuk gagal.”

Advertisements

Comfort Zone yang selesa

Assalamualaikum.

zon selesa

Dalam posting sebelum ni, kita bersembang tentang kewangan dan insuran. Apa kata dalam posting hari ini, kita bercerita pula pasal Zon Selesa atau dalam bahasa Londonnya Comfort Zone. Namun saya rasa,masih ada kaitan dengan kewangan dan insuran. Kan? 🙂

Kita ingin berjaya. Setiap orang ingin berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi. Tapi sejauh manakah kita berusaha ke arah kejayaan tersebut? Adakah kita masih selesa berada di dalam “Comfort Zone” kita?

Zon selesa bagi seseorang mungkin berbeza seseorang yang lain. Cubalah keluar dari Zon Selesa kita untuk meraih kejayaan. Terperuk di zon selesa tidak akan mendatangkan hasil..

Bagi peminat intenet, jika kita selesa berchatting kosong tanpa faedah dari pagi sampai ke malam, apa kata kita kurangkan aktiviti tersebut. Masa yang dihabiskan dengan chatting kosong, kita boleh gunakan untuk pelajari selok-belok perniagaan intenet. Mungkin?

watching TV

Jika kita selesa menonton TV dari pukul 8 sehingga pukul 12 tengah malam, mungkin kita boleh ambil 2 jam dari masa tersebut untuk membaca buku motivasi agar kita lebih bersemangat untuk melakukan kerja kita pada esok nya?

Mungkin berkumpul bersama kawan-kawan sehingga lewat pagi adalah comfort zone bagi sesetengah yang lain. Buatlah perkara-perkara yang berfaedah ketika berkumpul begitu. Mungkin boleh bersama-sama merancang untuk menjalankan perniagaan?

Bagi sesetengah orang yang menjalankan perniagaan, MLM, agen unit trust, agen insuran, perlu keluar dari rumah untuk berjumpa dengan orang – pelanggan atau potensi pelanggan. Namun, berada di dalam rumah sambil menonton TV adalah lebih selesa daripada keluar berjumpa dengan pelanggan atau bakal pelanggan. Berada di rumah berehat di atas sofa yang empuk adalah selesa berbanding keluar mengiklankan product kita atau menyebarkan flyers agar orang lain tahu apakah perniagaan yang kita lakukan.

Terlalu banyak comfort zone bagi kita. Kadangkala, pengorbanan perlu dilakukan untuk kejayaan. Apa lagi ye comfort zone yang ada? Jom kita berkongsi pendapat tentang zon selesa ini.

https://hidier.wordpress.com

Insuran – Meh berkenalan dengan insuran nyawa

Assalamualaikum.

images (2) (image adalah hasil carian gi google)

Setiap yang hidup pasti akan mati. Bila-bila sahaja ajal boleh menjemput kita. Tiada siapa yang boleh melarikan diri dari kematian. Pergi lah ke benua mana sekali pun, masuklah ke dalam bilik kebal yang tidak dapat diletupkan, buatlah apa sahaja, pastilah tidak dapat untuk memanjangkan umur kita walau seminit. Tapi kita tidak tahu bila, di mana dan bagaimana kita akan mati.

Memandangkan kematian ini adalah satu perkara yang pasti, sudahkah kita bersedia?

Berbalik kepada tajuk perbincangan kita pada kali ini, Insuran Nyawa / Life Insurance adalah salah satu persediaan kewangan kepada waris kita setelah kita meninggalkan dunia ini. Merujuk kepada posting yang lepas pada tajuk “Insuran – Perlu Ke? Atau Agen Insuran Tu Tipu Jek…?” ,

Di antara sebab-sebab Kenapa perlu Insuran Nyawa :
i. Kematian yang tidak tahu bila akan datang.
ii. Dana untuk membayar hutang sekiranya kematian datang sebelum sempat dilunaskan hutang.
iii. Bekalan buat anak-anak dan isteri serta keluarga andai kata kematian datang tanpa persediaan.

life-insurance(image adalah hasil carian gi google)

Secara umumnya, apakah yang dimaksudkan dengan Insuran Nyawa / Life Insurance?
Insuran Nyawa / Life Insurance adalah satu jenis insuran yang mana syarikat insuran yang memberikan polisi kepada pemilik polisi insuran akan memberikan pampasan dalam bentuk wang kepada pewaris pemilik polisi sekiranya berlaku kematian kepada pemilik polisi insuran nyawa tersebut.

Hm..nak senang cerita, terang macam ni lah (OK tak kalau terang gini?mudah faham tak? 🙂 ) :

"kalau kita beli insuran nyawa, kemudian kita mati, waris kita akan dapat duit dari syarikat insuran yang kita beli tu”. Duit yang pewaris kita dapat tu, bergantung kepada berapa nilai insuran nyawa yang kita dah beli.

Pampasan untuk insuran nyawa akan diberikan apabila seseorang pemilik insuran tersebut meninggal dunia tanpa mengira sebab-sebab kematian. Tidak kiralah kematian tersebut berpunca dari penyakit, mati mengejut (dah sampai ajal), kemalanngan, atau bunuh diri (kes bunuh diri – bergantung kepada syarat dalam polisi. Sila semak polisi anda)

Insuran nyawa ni, selalunya ditambahkan dengan perlindungan lain seperti perlindungan apabila dilanda musibah Kehilangan Keupayaan Kekal dan Penyakit Kritikal.
* Sila dapatkan keterangan lanjut mengenai insuran di syarikat insuran atau agen-agen insuran.

Mungkin tak, ada para pembaca yang mempertikaikan berkenaan insuran nyawa ni. 
  – “buat apa dapat duit lepas aku mati, yang best waris aku la…baik tak payah ambik”.

Apa pendapat anda mengenai Insuran Nyawa / Life Insurance ? Jom berkongsi pendapat di sini.

https://hidier.wordpress.com

Macam mana nak berjimat cermat?

Assalamualaikum.

Dulu, zaman saya budak-budak, ayah selalu bercerita kepada saya yang semasa zaman ayah budak-budak, harga barang-barang sangatlah murah. kagumnya saya waktu tu..
Sekarang bila dah besar gajah macam ni, teringat balik cerita ayah tu.
Mungkin cerita yang sama akan saya ceritakan kepada anak saya bila diorang dah besar sikit nanti.
“Jajan ni, zaman ayah kecik-kecik dulu, 20 sen jek tau harganya“..

Itulah realiti kehidupan.
Kalau dulu-dulu, RM10 ringgit dah boleh beli macam-macam,
sekarang ni, RM50 pon dah tak berapa nampak barang-barang yang boleh dibeli.
Kalau dulu-dulu, sayang nak pecahkan sekeping duit RM10 sebab takut cepat habis,
sekarang ni, sekejap jek boleh habis sekeping duit RM10 tu.

Memandangkan RM RM boleh mengalir laju untuk dihabiskan, tapi mengalir lesu untuk dapat,
apa kata kita cuba berjimat.
Buat yang ingin berjimat, mungkin kita boleh guna idea saya di bawah ni.
(idea jek tau..kalau ada salah dan silap, meh sama-sama kita betulkan).

1. Kurangkan makan di luar.
    – Cubalah masak dan makan di rumah. Perbezaan terlalu besar di antara masak sendiri dan makan di kedai.
   – Kalau waktu bekerja pulak, boleh la bawak bekal makanan yang dah dimasak kat rumah.
(Saya zaman sekolah rendah dulu, tiap-tiap hari bawak bekal yang mak masak. 50 sen yang ayah kasi, boleh di simpan).

2. Order air kosong
     – Kalau takde pilihan, kena makan kat luar juga, apa kata untuk minuman, order je air kosong.
Banyak beza harga di antara air kosong dan milo, sirap,air buah dll.
(Segan nak minum air kosong di kedai makan? wah..kita kan tengah bersembang tips untuk berjimat ni..hehe)

3. Kurangkan makan di Fast Food.
     – Zaman sekarang ni, KFC, McDonalds, Pizza dll (sekadar menyebut beberapa contoh) bukanlah restoran yang asing bagi kita di Malaysia. Hampir setiap orang pernah makan di sini. Kepada yang kerap makan di restoren seperti ini, bolehlah kurangkan ye lepas ni…Kalau biasa makan sebulan 2 kali, cubalah kurangkan jadi sebulan sekali.

4. Merokok?
     – Bab ni maybe sensitif sikit.hehe.
       Tapi kalau dapat berhenti merokok, memang banyak sangat jimatnya.
       Bukan kurangkan merokok tau, berhenti terus. Ada berani? hehe.. 🙂

5. Jimatkan air dan elektrik
    – Macam mana nak jimatkan air?
        i. Tutup air sewaktu gosok gigi.
           Biasanya orang suka biarkan air mengalir di singki ketika gosok gigi. Apsal ye?
       ii. Tutup air ketika bersabun
           Kalau mandi guna ‘air hujan’ tu, tutup lah sekejap air sewaktu bersabun. Kan dapat jimatkan air..

   – Macam mana nak jimatkan elektrik?
      i. Tutup kipas dan lampu di tempat yang tidak digunakan.
          Tengok TV kat ruang tamu, tapi kipas dalam bilik tidur yang takde orang tu terpasang. Kan dah membazir elektrik tu.
     ii. Seterika baju dalam kuantiti yang banyak untuk sekali seterika.

OK. 5 dulu idea dari saya.
Kawan-kawan ada idea lain tak yang bernas?
Meh berkongsi idea di sini.